عروسان کجاست؟ (کویر خور و بیابانک)
دستهبندی: جاذبه های ایران
عروسان کجاست؟ (کویر خور و بیابانک)
بهتر است، قبل از پاسخ عروسان کجاست؟ (کویر خور و بیابانک)، در مورد معنی خور و بیابانک اطلاعاتی کسب نماییم. واژه خور از خورشید میآید و به معنای هور، آفتاب و مهر است. خور همچنین نام روز یازدهم از هر ماه شمسی و به عنوان فرشته نگهبان آفتاب بوده است. در جغرافیا بیابانک نیز به عنوان بیابان کوچک یا منطقه نیمه کویری به کار برده میشود. کویر خور و بیابانک کویری پوشیده از نمک است. قلعههای باستانی و رملهای طلایی در زیر آسمان پر از ستاره تنها نمونهای از چشم اندازهای بینظیر این کویر است. با سایت جاده همراه باشید تا با عروسان، زیباترین روستای اصفهان بیشتر آشنا شوید.
موقعیت جغرافیای خور و بیابانک
شهرستان خور و بیابانک در شرق استان اصفهان در مجاورت شهرستان نائین قرار دارد. این شهرستان ۴۲۰ کلیومتر با شهر اصفهان فاصله دارد. خور و بیابانک متشکل از سه نقطه شهری به نام خور، جندق و فرخی با استانهای خراسان جنوبی، یزد و سمنان همسایه است. غرب شهرستان خور و بیابانک نیز انارک قرار دارد. این شهرستان آب و هوای گرم و خشک و بیابانی دارد. این ویژگی به دلیل قرار گرفتن خور و بیابانک در حاشیه جنوبی کویر مرکزی ایران است. شهرستان خور و بیابانک با روستاهای متراکم با معماری کهن و بافتی خشتی و گلی همواره در فصل پاییز پذیرای گردشگران و اختر شناسان است.

خانه قدیمی حسین شاکر در روستای عروسان
روستای عروسان کجاست؟
حال که با موقعیت جغرافیای کویر خور و بیابانک آشنا شدید نوبت به پاسخ روستای عروسان کجاست؟ (کویر خور و بیابانک) میرسد. روستای عروسان در توابع بخش خور و بیابانک در شهرستان نائین اصفهان قرار دارد. این روستا که با نام روستای عروسان کوره گز شناخته میشود، در ۵۰ کیلومتری کویر نمک واقع شده است. به همین دلیل از گذشتههای دور برای تامین آب آشامیدنی این منطقه از آب انبارهایی استفاده میشده است. امروزه معماری این آب انبارها و سیستم خنک کنندگی آن مورد استقبال گردشگران است. روستای عروسان گلستان و عروسان چوپان نام دیگر این روستا است. عروسان «به سان عروس» تعبیر میشود.
این روستا دارای مسیر آسفالته میباشد و مسیر دسترسی به آن از شهرهای نائین، خور و طبس امکان پذیر خواهد بود. تهران تا این روستا ۶۳۳ کیلومتر فاصله دارد.
زبان مردم عروسان (خور و بیابانک)
مردم قدیمی منطقه خور و بیابانک به گویشهای دشت کویری صحبت میکنند. گویشهای خوری، فرویگی، گرگی و ایراجی گویشهای ناحیه بیابانی شهرستان خور و بیابانک است. گویشهای دشت کویر از زبان پهلوی و از زبانهای ایرانی نو است. مردم مهماننواز روستای عروسان نیز به گویش گرمهای صحبت میکنند. متاسفانه این گویشها به مرور زمان و با تغییر نسل و فرهنگ در حال از بین رفتن است.

کویر مصر
دیدنیهای عروسان (خور و بیابانک)
منطقه قدیمی خور و بیابانک منطقه مناسب برای بیابان و کویرگردی است. به ویژه اینکه در این منطقه علاوهبر جاذبههای گردشگری و آثار تاریخی، اقامتگاههای بومگردی در روستاهای فرحزادی (اقامتگاه بارانداز طباطبایی) و مصر وجود دارد. یکی از جاذبههای گردشگری خور و بیابانک علاوه بر روستای عروسان، کویر نمک خور است. در سفر به این شهرستان حتما از روستای مصر یعنی پایتخت گردشگری کویری ایران بازدید داشته باشید.
کویر نمک کجاست؟
کویر نمک، بیابان وسیعی است که بخش عمدهای از مساحت ایران را در بر میگیرد. کویر نمک پارک ملی کویر، پارک ملی خارتوران، کویر پلوند فردوس، کویر نمک بجستان، کویر حاج علیقلی (دامغان)، کویر مسیله، بیابان مرنجاب، بیابان بند ریگ را شامل میشود. اختلاف دما در طی شبانه روز در آن به ۷۰ درجه سانتی گراد میرسد و یکی از قطبهای حرارتی زمین شمرده میشود. بزرگترین دریاچه فصلی نمک جهان که پلایا خوانده میشود در این کویر و در خور قرار دارد. حوضچه رسوبی با تبخیر بالا که با عمق کم از قسمت مرکزی تا جنوبی کویر مرکزی ایران کشیده شده است.
روستای عروسان
عروس روستاهای اصفهان روستای عروسان است. این روستا در فاصلهی ۵۰ کیلومتری کویر نمک دارای مناظر فوق العادهای است. تا چشم کار میکند، رملهای طلایی و دشتهای شن در دل آسمانی با غروب سرخ رنگ قرار دارد. سکوت شب و تماشای درخشش ستارگان آرامش توصیف نشدنی را برای بازدیدکندگان رقم خواهد زد. طلوع خورشید و تلالو آفتاب بر روی نخلستان روستا نوید صبح دلانگیز همراه با ماجراجویی برای مسافران خواهد بود. نخلستان عروسان خود به تنهایی با پرورش ۶۰ نوع خرما از محبوبیت ویژهای در بین علاقهمندان برخوردار است. روستای عروسان در ۱۸ کیلومتر خود دارای آبگرم معدنی است. این آبگرم محلی برای استراحت گردشگران را فراهم آورده است. رودخانه فصلی، کوه دو انبارو و روستای گرمه نیز از جاذبههای نزدیک به این روستا است.

امرار و معاش از طریق قالیبافی در عروسان
سوغات عروسان (خور و بیابانک)
مردم روستای عروسان اکثرا به دامداری و باغداری مشغول هستند. در این منطقه گیاهان دارویی، زعفران، گندم، جو، پنبه، ارزن، تخمهی آفتابگردان، پسته، سنجد، انجیر، انار، زردآلو و بادام کوهی برداشت میشود. این منطقه برای پرورش و نگهداری شتر مناسب است و محصولات تازه لبنی نیز جز سوغات آن محسوب میشود.
طناب بافی، فرش با طرح نائینی، حصیر بافی( زنبیل و سبد با چوب انار )، پارچههای سنتی، گلیم، کرباس و پلاس از جمله صنایع دستی این شهرستان میباشد. در عروسان خرمای دولنده حبهای، خرمای دولنده گردویی کنجدی، کرانچ خرما، خرمای زاهدی و پیارم، ترشی خرما، رطب، خرما زاهدی، خرما ربی و انواع خرما به فراوانی یافت میشود. در سفر به این منطقه خوردن آبگوشت، کله جوش، آش ارزن، ارزن پلو و آش هلک را فراموش نکنید.
نکته: یک سالن آرایشی در شهرری تهران در فلکه دوم دولت آباد خیابان بهشتی وجود دارد که به آرایشگاه عروسان دولت آباد شناخته میشود.
0 Review