ورود ثبت اقامتگاه

خیابان ارباب جمشید تهران کجاست؟+ تاریخچه

دسته‌بندی: مطالب جاده‌ایی

 

خیابان ارباب جمشید تهران کجاست؟+ تاریخچه

 

در یکی از پر جنب و جوش‌ترین خیابان‌های تهران محله‌ای وجود دارد که به اسم خیابان ارباب جمشید شناخته می‌شود. برای آشنایی بیشتر با خیابان ارباب جمشید تهران کجاست؟+ تاریخچه با سایت جاده همراه باشید. ما در این مقاله به معرفی ارباب جمشید و خدمات وی می‌پردازیم. سپس با خیابان منوچهری تهران و تاریخچه‌‌ی این خیابان آشنا خواهید شد.

 

ارباب جمشید جمشیدیان

 

بهتر است قبل از اینکه بدانیم خیابان ارباب جمشید تهران کجاست؟+تاریخچه با شخص ارباب جمشید آشنا شویم. جمشید جمشیدیان ملقب به ارباب جمشید، زاده‌‌ی یزد و از پیروان آیین زرتشت بود. ارباب جمشید بازرگانی خبره در تجارت پارچه و منسوجات بود. وی علاوه بر بازرگانی با تاسیس تجارتخانه، چندین صرافی در ایران و خارج از ایران و بانک جمشیدی پدر بانکداری ایران نام گرفت. این لقب به راستی برازنده‌‌ی ارباب جمشید بود. چرا که وی به همراه حسابدار خود شیوه‌ای جدید در دفاتر حسابداری ارائه داد. امانت داری، درستکاری و دستگیر بودن از صفات بارز ایشان بود. به طوری که با ساخت آب انبار، سقاخانه، گرمابه، مدرسه جمشید جم، عبادتگاه زرتشتیان در تهران، احداث قنات، آبادی و عمرانی محله‌های جمشید آباد (پارک جمشیدیه تهران)، امیر آباد (خیابان کارگر تهران) و حصار خراوان، محبوب و مورد اعتماد همه بود.

 

عکس ارباب جمشید

تصویری از ارباب جمشید جمشیدیان و همراهانش

 

ارباب جمشید در سیاست نیز مورد اعتماد شاهان قاجار و دولتمردان نیز بود. وی از مشروطه خواهان حمایت می‌نمود و با کمک‌های مالی، پذیرایی از ستارخان و باقر خان، جاسازی اسلحه و مهمات در بارهای پارچه و پنبه و در اختیار گذاشتن آنها به مجاهدان و کمک به تحصن کنندگان در سفارت انگلیس عقیده‌‌ی خود را نشان می‌داد. بعد از مشروطیت نیز با عنوان نماینده زرتشتیان به مجلس شورای ملی راه یافت. نماینده‌‌ی زرتشتیان در دور دوم مجلس میرزا کیخسرو شاهرخ از آشنایان ارباب جمشید بود. میرزا کیخسرو شاهرخ که در دوره‌های بعدی مجلس نیز نماینده‌‌ی اقلیت‌های زرتشتی بود با نام ارباب کیخسرو شاهرخ شناخته می‌شود. این نام نیز از این جهت اهمیت دارد که در نزدیکی چهار راه استانبول تهران و خیابان ارباب جمشید، خیابانی به نام ارباب کیخسرو وجود دارد.

 

خیابان ارباب جمشید

خیابان ارباب جمشید

 

قبل از اینکه درباره‌‌ی خیابان ارباب جمشید تهران کجاست؟+ تاریخچه اطلاعات بیشتری کسب نماییم، باید بگوییم آه و نفرین بر استعمار باد. بعد از ناکامی ‌بانک جدید شرق و بانک شاهنشاهی ايران متعلق به انگلستان و دادن امتیاز بانک و حق انحصاری چاپ اسکناس به مدت ۶۰ سال به رویتر توسط ناصرالدین شاه، همچنین شکست بانک استقراضی روس‌ها، نخستین بانک ایرانی یعنی بانک جمشیدی سد محکمی ‌بر نفوذ بیگانگان بود. بانک جمشیدی با فعالیت و حمایت از تجار ایرانی به شکل یک مطالبه ملی رشد نمود، تا جایی که ۱۳ سال بعد با هدف حفظ استقلال بانکی و مالی ایران زمینه برای تاسیس «بانک ملی ایران» فراهم شد.

این امر با کمک تجار و بازرگانان عضو مجلس عملی شد. در این زمان توطئه استعمارگران پر‌ رنگ‌تر شد و با کمک رقیبان داخلی ارباب جمشید در طی اقداماتی وی را به ورشکستگی رساندند. وصول مطالبات از او و دیگر بازاریان و تجار، ارباب جمشید را در پرداخت بدهی‌های خود ناتوان ساخت و در نهایت اموال و املاک وی توسط طلبکاران مصادره شد. توطئه استعمار تنها دلیل نابودی ارباب جمشید نبود بلکه با اعتماد به بیگانگان از نظر سیاسی نیز اشتباهاتی داشت. آشنایی با اردشیر ریپورتر (سرپرست تشکیلات جاسوسی انگلیس)، ازدواج یکی از فرزندان ارباب جمشید با دختر اردشیر، پیوستن به لژ فراماسونری بیداری ایرانیان که منجر به انحراف مشروطیت شد، از جمله‌‌ی این اشتباهات است.

 

خیابان ارباب جمشید در تهران

 

حال نوبت به خیابان ارباب جمشید تهران کجاست؟+ تاریخچه می‌رسد. محله ارباب جمشید، در نزدیکی چهارراه استانبول تهران در خیابان منوچهری قرار دارد. علت نامگذاری این خیابان محل سکونت ارباب جمشید در یکی از ساختمان‌های آن بوده است. ساختمان‌هایی به جا مانده از عهد قاجار و پهلوی که در هر خشت آن هویت تهران قدیم نهادینه شده است. در زمان ناصرالدین شاه این نقطه جزئی از باغ‌های ظهیرالدوله بوده که به مرور زمان به خصوص در زمان پهلوی اول به شکل بافت مسکونی تغییر می‌کند. کوچه ارباب جمشید یکی از معدود مناطق مسکونی تهران است که خوشبختانه دستخوش تغییرات نشده است.

 

محله اریاب جمشید

خیابان‌های این محله پر از خانه‌های زیبا با معماری قدیمی است

 

منزل ارباب جمشید در ضلع جنوب غربی میدانگاهی (میدان ارباب) در اواسط کوچه قرار دارد. ملکی به مساحت چند هزار متر که مانند سایر خانه‌های این کوچه دارای تناسب معماری و قرینگی است. در این کوچه تنها منزل ارباب جمشید و زیبایی آن جلوه‌گر نخواهد بود. در مقابل این منزل، اتحادیه صنف خیاطان قرار دارد. ساختمان سه طبقه مربوط به دوره‌‌ی پهلوی اول با ویژگی‌های معماری اصیل ایرانی دارای پلکان‌هایی با سقف مضاعف، پنجره‌هایی با لبه‌‌ی سیمانی و شیشه‌های رنگی، ایوان در هر طبقه، گره چینی درها و شش ستون منحصر بفرد در جلوی عمارت که زیبایی‌های کوچه را دو چندان نموده است. قدمت این ستون‌های چدنی ساخت شرکت ولتر فرانسوی به ۱۵۰ سال پیش باز می‌گردد. این ستون‌ها متعلق به عمارت قشلاقی داماد ناصرالدین شاه در روستای مهرآباد بوده که بعد‌ها به این جا منتقل شده است.

این کوچه سال‌ها با عنوان خیابان‌ هالیوود تهران شناخته می‌شده است. علت این امر دفاتر فیلم سازی، استودیو‌های و لوکیشن‌های فیلمبرداری مستقر در این خیابان بوده است. حتی نماد‌ها و الگوهای ساختمان‌های این کوچه الگو شهرک سینمایی نیز بوده است. در خیابان ارباب جمشید کافه رستوران فرانسه نیز وجود داشته است. این خیابان بعد از شکل گیری خیابان لاله زار با رستوران‌هایش شهرت پیدا نمود. با گذر از عصر تاریخ آنچه در خیابان ارباب جمشید امروزه به وجود آمده، تولیدی‌های کیف و کفش و پوشاک و چاله‌های عمیق آسفالت است.

 

خیابان ارباب جمشید تهران

ستون‌های چدنی زیبا با معماری خاص خود از جاذبه‌های این منطقه است

 

خیابان منوچهری تهران کجاست؟

 

سایت جاده در مقاله‌ای جداگانه به معرفی خیابان منوچهری تهران کجاست؟ پرداخته است. در آن مقاله اطلاعات لازم نظیر خیابان منوچهری تهران بورس کیف و کفش، خیابان منوچهری تهران مرکز لوازم آرایش، خیابان منوچهری تهران بازار لوستر و لوازم روشنایی و نزدیک ترین ایستگاه مترو به خیابان منوچهری تهران و… در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است. به طور کلی خیابان منوچهری از غرب به خیابان فردوسی و امام خمینی محدود می‌شود. از مسیر شرق هم به خیابان سعدی دسترسی دارد. خیابان منوچهری به سبب نزدیکی با خیابان لاله زار، وجود ساختمان‌های قدیمی، پیاده‌راه باغ سپهسالار و میدان فردوسی خیابانی قدیمی ‌و زیبا محسوب می‌شود. به همین دلیل در این مقاله تاریخچه خیابان منوچهری بررسی می‌شود.

 

تاریخچه خیابان منوچهری

 

بخشی از هویت امروز تهران در کوچه پس کوچه‌های خیابان منوچهری و لاله زار نهفته است. سفرهای ناصرالدین شاه به فرنگ و بازدید از رنگ لعاب شهرهایی چون هوسمان پاریس و شانزلیزه سنگ بنای مدرنیته را در تهران قرار داد. اوج شکوفایی خیابان لاله زار و منوچهری در زمان رضاشاه پهلوی شکل می‌گیرد. جایی پر از گل و فرهنگ که خیابان لاله زار نام گرفت و مرکز هنر، فرهنگ و ادب بود. خیابانی که بخاطر علاقه مظفرالدین شاه به سینما اولین دستگاه سینماتوگراف در آن راه اندازی شد. نشست‌ها و هم نشینی‌های هنرمندان و سیاسیون در کافه‌های لاله زار رونق داشت.

یکی از آن کافه‌های پر رونق که پاتوق بسیاری از نویسندگان نام آشنای ایران در آن سال‌ها بوده، کافه فرد است. خیابان منوچهری کنونی بخش از باغ‌ها و تفرجگاه‌هایی ظهیرالدوله بوده است که به سبب پرداخت بدهی‌های ناصرالدین شاه به غربی‌ها به درباریان فروخته می‌شود. حال که تاریخچه خیابان منوچهری پاسخ داده شد نوبت به پرسش چهار راه کنت کجاست؟ می‌رسد.

 

چهارراه کنت کجاست؟

 

نام این چهارراه که در تقاطع خیابان منوچهری و لاله زار قرار دارد از کنت آنتوان دومونت فرت گرفته شده است. کنت دومونت اتریشی اولین مستشار نظامی‌ در ایران بود که به دستور ناصرالدین شاه اساس نامه‌‌ی نظمیه ایران را به چهارچوب رساند. بنیان گذار اداره شهربانی ایران کنت دومونت منجر به تغیرات اساسی در ساختار معماری کوچه‌ها نیز شد. به دستور وی طاق کوچه‌ها که راه فرار دزدان و مجرمان را آسوده می‌نمود، تخریب شد. کنت مورد علاقه و معتمد ناصرالدین شاه بود و به جهت حمایت‌های او در باغ‌های ظهیرالدوله ملکی تهیه نمود. ساختمان دو نبش و سه طبقه ای که در ضلع جنوبی تقاطع لاله زار و منوچهری قرار دارد همین ملک است. هرچند ملک مذکور امروزه تنها با لوستر فروشی طبقه زیرین درخشان می‌شود، اما روزگاری پر رفت و آمد و پر رونق بوده است.

در پایین تر از چهارراه کنت عمارت پیرنیا آرام گرفته است. این عمارت نیز توسط نیکلای مارکوف روسی در سه طبقه ساخته می‌شود. این ساختمان که محل گردهمایی بزرگانی چون جلیل شهناز، رهی معیری، ابوالحسن ورزی، احمد عبادی و تجویدی و حسین قوام بوده، محل صدور فرمان مشروطیت و تدوین قانون‌های جدید دادگستری نیز بوده است.

 

100/100
3 Reviews
5 stars 3
4 stars 0
3 stars 0
2 stars 0
1 star 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ثبت امتیاز و نظر

پریوش قاسمی


درود بر محقق و نویسنده این مقاله ، برای من اطلاعات خیلی جالبی بود .

شهرام


بسیارعالی
یادایام بخیر
چه زود گذشت
چی بود چی شد 🤕

پارسا


اگربر روی نقشه محله هایی که توضیح میدادید را مشخص میکردید بهتر بود ولی در کل جالب بود . متشکرم